Over de kunstenaar Roel Wester

Een belangrijke inspiratiebron voor het werk van Roel (1965, Lagos, Nigeria) is de stedelijke omgeving: De ingekaderde ruimtelijkheid, het labyrint van straten en pleinen met op elke straathoek een nieuwe kijk op de dingen, een wirwar van facetten waarin het individu zijn eigen ruimte, werkelijkheid en waarheid zoekt.

De schilderijen van Roel zou je kunnen omschrijven als landschappen. Het zijn eigenlijk een soort plattegronden van het overingedeelde stedelijk landschap, waarin iedere centimeter wordt benut en waar in de schaars overgebleven ruimte het licht z’n weg zoekt.

Deze drie toch wel Nederlandse thema’s – het overgestructureerde, de gangen, steegjes en doorkijkjes waar het zo beroemde Hollands licht doorheen schijnt – vormen een leidraad in Roels werk.

Roel volgde zijn opleiding in de richting Schilderen en Fotografie aan de Kunstacademie St. Joost te Breda (1987 – 1989) en de Vrije Academie in Den Haag (1991 – 1993).

Daarna volgden studiereizen naar o.a. Spanje en Duitsland en vele exposities. Zijn werk bevindt zich inmiddels in verschillende collecties in binnen- en buitenland.